Return to site

Pak jouw 'ja maar' aan

· Evenwicht,Relevé Coaching,Loopbaancoaching,Work-life balance

Herkenbaar, toch? Het ‘ja maar’-antwoord. Ideaal om jezelf niet te confronteren met de realiteit. We gebruiken het allemaal graag, maar veel te vaak. Meestal gevolgd door drogredenen om onze ‘ja maartjes’ te rechtvaardigen.

Zorg dragen voor jezelf is de basis voor zowat alles in jouw leven. Investeren in jezelf is dan ook essentieel. Ja maar, de kinderen zijn nog klein dus ik moet er wel altijd zijn. Ja maar, mijn werk vraagt veel extra uren en al mijn energie, waardoor ik ’s avonds niet meer uit de zetel geraak. Ja maar, mijn partner heeft het zelf al zo druk dus ik moet aanwezig zijn.
Ja maar, ja maar, ja maar. Herkenbaar.

Van zodra we een stabiel inkomen hebben, is het voor elk van ons wel een logische volgende stap om een eigen plek te hebben.Een huis, appartement of wat dan ook…. We willen er allemaal graag eentje dat van ons is.Het is een investering waar we niet heel erg veel over nadenken en een evidente volgende stap in ons jonge leven.En daar steken we maar wat graag onze tijd en geld in.

Een andere investering die nog logischer en natuurlijker zou moeten zijn, is voor velen van ons veel minder evident. Een continue investering in jezelf.Zelfzorg, met andere woorden.
Ik ontmoet regelmatig mensen die in het rood gaan voor hun werk, het managen van hun gezin en ervoor te zorgen dat alles vlot loopt en dat iedereen blij en tevreden is.
Tussen die drukte door, vergeten ze activiteiten te doen waar zij zelf blij van worden en waar ze tonnen energie uithalen. Belangrijke energie die hen helpt om thuis en op het werk weer opnieuw alles helder, aangenaam en goed te kunnen aanpakken.

Ja maar, ik slaag daar wel in hoor. Soms is het wat moeilijk, maar dat is bij iedereen zo. Toch?”
Je kunt dat makkelijk en snel voor jezelf in beeld brengen door een weekplanning te maken met een overzicht van jouw verschillende activiteiten, telkens in een eigen kleur: een kleur voor jouw vaste to do’s (boodschappen doen, kinderen naar school brengen en weer ophalen, kinderen naar hobby’s brengen en weer halen,…), een andere kleur voor de uren op het werk, een kleur voor de momenten die je voor jezelf voorziet (jouw hobby’s, sporten, momenten met vrienden, ..) en een kleur voor de momenten waarop je niets te doen hebt.
Dit is een korte en kleine oefening, maar je zult zien dat die al snel kan blootleggen hoe jouw leven er vandaag uitziet. Het is een manier om te visualiseren hoe hectisch jouw leven misschien wel is, hoe volgestouwd met activiteiten en hoe weinig of geen tijd je voor jezelf hebt voorzien.

De manier van zorg dragen voor jezelf en de tijd die je ervoor nodig hebt, is uiteraard persoonlijk. Maar het is wel zo dat elk van ons die tijd en momenten nodig heeft. Want als je geen zorg draagt voor jezelf, dan word je meer en meer moe, verlies je je drive, je goesting en ondernemerszin. Je krijgt meer fysieke klachten en pijntjes en je wordt vaker ziek… Kortom, je dreigt geleidelijk aan in een toestand terecht te komen waarin je ook niet meer voor de anderen kunt zorgen.

Een moment voor jezelf hoeft niet per se lang te duren. Een korter, maar regelmatig ingelast moment kan echt wonderen verrichten. Het herlaadt jouw batterijen keer op keer. Het kan ervoor zorgen dat jij opnieuw je vrolijke, energieke en dynamische zelf wordt.
Laat jouw ‘ja maar’ even achterwege en kies voor een overtuigende ‘ja’.

www.releve-coaching.be