Return to site

Mister Postman

· Relevé Coaching,Loopbaancoaching,zelfzorg,Creativiteit,gelukkig

Zaterdagavond. We kijken gezellig met het gezin naar een film. Opeens horen we dat er iets in de brievenbus wordt gestoken. Je kan dat bij ons niet missen want we hebben een houten deur met een koperen brievenbus erin. Als je er iets insteekt, galmt het luid in de gang. Ik ga niet klagen. Ik wou die brievenbus. 😊

We veerden met z’n allen recht om te gaan kijken. Tot onze grote verbazing was het geen reclamefolder maar een echte brief in een mooie omslag, gericht aan onze jongste dochter Sofia.

Ik wou dat ik de blik op haar gezicht kon vastleggen en inkaderen. Ze straalde tegelijkertijd fierheid, blijdschap en verwondering uit. Onbetaalbaar! Haar goede vriendinnetje van de klas had haar een brief geschreven om te vertellen dat ze Sofia heel leuk vindt en heel hard mist. Het weekend kon niet meer stuk voor Sofia en ze keek nog meer uit naar maandag om haar te kunnen terugzien.

Dat moment was nog maar eens een eyeopener voor mij om te beseffen hoe het krijgen van een echte brief of kaart toch nog specialer is dan een berichtje of mail, aangevuld met emoticons. De brief is tastbaar en er is werk ingekropen. Het krijgen van de brief toonde ook nog maar eens aan hoe belangrijk het is om connectie te voelen met anderen. Weten dat iemand aan je denkt, met jou inzit, jou begrijpt,…is heel betekenisvol. Zeker in tijden van telewerk en een periode waarin we nauwelijks mensen mogen zien, doet het extra veel deugd te weten dat je gesteund, geliefd of gewoon al omringd wordt door mensen. Als we ons geconnecteerd voelen, staan we krachtiger in het leven.

Wat als we voor deze Kerst opnieuw in de pen kruipen en échte kerstkaartjes sturen naar mekaar zodat we terug leuke zaken in de brievenbus ontvangen en extra momenten van connectie aan mekaar geven. Doe je mee?

Een connectie voelen met anderen is niet alleen van belang is ons persoonlijk leven maar zeker ook in het werkleven. Ik heb het dan over échte connectie, niet de manier waarop we altijd wel geconnecteerd zijn door social media, tablet, pc, smartphone. Ik heb het over het voeren van een goed gesprek, een klik hebben, aandacht voor mekaar.

De sociale vaardigheden durven bij sommige werkgevers en werknemers wel eens te wensen overlaten. We onderschatten het belang van een goed gesprek en we staan te weinig stil bij het gevoel van eenzaamheid dat veel mensen voelen op het werk, in alle lagen van een organisatie. Mensen hebben van nature een behoefte aan verbinding. Als er aan die behoefte niet wordt voldaan, dan ontstaat een gevoel van eenzaamheid. Dit kan op termijn zelfs leiden tot onder meer angststoornissen, depressie, een verlaagd immuunsysteem en zelfs hartproblemen. Als we ons geconnecteerd voelen en kunnen verbinden met mensen op het werk, dan voelen we ons gelukkiger. Als gelukkige werknemer zijn we creatiever en productiever in onze job.

Heb jij op jouw werkomgeving mensen die naar jou luisteren, écht luisteren? Word je omringd door mensen die het belangrijk vinden om te weten hoe het met je gaat? Werk je in een omgeving die jou voldoende warmte, veiligheid en geborgenheid biedt?

In een traject van coaching kan je terug inzoomen welke behoeften jij hebt en in welke omgeving je deze kan terugvinden. Samen met een coach kan je onderzoeken door welke wijzigingen je jezelf terug gelukkiger kan voelen in jouw huidige of een nieuwe werkomgeving. Wil je hierover meer te weten komen.

Contacteer me gerust vrijblijvend op katrien.vanostaede@bettermindsatwork.com