Return to site

Liefde is...

· Relevé Coaching,Evenwicht,Loopbaancoaching,Work-life balance,Burn-out coaching

In tijden van Valentijn en extra liefdesverklaringen had ik graag een andere soort liefde in de schijnwerpers gezet…de liefde voor jezelf. Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen behoefte of intentie om een narcist te worden. Ik heb het hier over zelfzorg en zelfrespect.

Als je jezelf niet graag ziet, waarom zou een ander het dan doen.

Als je je eigen grenzen niet respecteert, waarom zou een ander het dan doen.

Als je je eigen behoeften niet erkent en vervult, waarom zou een ander het dan doen.

Ik begrijp zelf heel goed dat deze zaken op papier heel logisch klinken, maar in het echte leven niet altijd lukken. Soms kan je geleidelijk aan in een situatie belanden waarin je beetje bij beetje jouw grenzen opschuift. De werksituatie wordt bijvoorbeeld met de dag een grotere stressfactor of een relatie kan destructief worden in plaats van energiegevend. Je blijft argumenten of excuses vinden om het goed te praten totdat je er fysieke en mentale klachten van krijgt.

Dat betekent dat op een gegeven moment belangrijke behoeften (professioneel of privé) niet meer worden vervuld. Je weet ergens wel dat het niet meer klopt, je herkent jezelf niet meer en je ziet niet onmiddellijk hoe je eruit kan geraken. Op zo’n moment is jouw netwerk heilig en van groot belang. Zij behouden een objectieve en klare kijk op de zaken en geven jou een spiegel van de situatie, ze vertellen je waarom je het nog waard bent. Ze kunnen je zelfs bij de juiste mensen brengen die jou verder kunnen begeleiden. 

Als je jezelf graag ziet, ga je beter voor jezelf zorgen. Dan is bijvoorbeeld een saunabeurt of een luie avond in de zetel niet meer iets wat je jezelf ‘gunt’, maar een evidentie omdat het deel uitmaakt van jouw batterijen opladen. Je wordt er zelf een beter persoon van. Om het met de woorden van Fleur van Groningen te zeggen (Boek Leven zonder filter): “Als je regelmatig aan jezelf geeft, kun je aan iemand anders blijven geven.”

Als je jezelf graag ziet, ga je sneller merken wanneer een situatie of persoon een energiezuiger wordt in plaats van energiegever. Dan zal je bijvoorbeeld sneller durven de werksituatie in vraag stellen, al dan niet met een loopbaancoach, zodat je tot inzichten komt die je naar een betere plek brengen.  

Alle liefde begint dus met de liefde voor jezelf.

www.releve-coaching.be