Return to site

Het is vakantie. Alles komt goed.

· Burn-out coaching,Work-life balance,Evenwicht,nieuw begin,zelfzorg

De zomervakantie is ondertussen twee weken bezig. Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen twee maanden vakantie. Toch betekent de start van de zomervakantie voor mij een groot verschil in spanning. Het levensritme ligt een stuk lager omdat er minder heen en weer gejaag is. De hobby’s van de kinderen liggen stil. Er moeten geen agenda’s en huiswerk worden opgevolgd. Er zijn geen volgestouwde weekends met activiteiten en verjaardagsfeestjes, waarbij we onderling een kind in plaats van een stok doorgeven tijdens de estafetteloop van ’s morgens tot ‘s avonds. Dit alles staat on hold tot september. Op het werk ligt het ritme net een tikje lager dan tijdens het schooljaar. Dit biedt ruimte om terug wat orde op zaken te stellen, achterstand weg te werken of tijd te maken om nieuwe zaken te creëren. Op de baan verloopt het verkeer (op sommige plekken!) een beetje vlotter waardoor je minder ‘ik kan wel mijn stuur opeten’-momenten hebt. Heerlijk. Even ademen.

De maand juni was net het tegenovergestelde: intensief begeleiden van de dochter bij de examens, drukke periode op het werk om de laatste trainingen voor de zomer af te werken, oudercontacten, de laatste lessen van de hobby’s en als afsluiter een laatste zaterdag van juni met 4 verjaardagsfeestjes op 1 dag. Mijn kinderen dolgelukkig. Ik was blij dat het avond was. 😊

Na zo’n maand voel ik het wel: meer vermoeidheid en spierspanning, minder energie. Een ander tempo van de zomervakantie is dan heel erg welkom. Dankzij het andere tempo kan de spierspanning terug normaler worden en kan ik weer dieper ademen.

Als je het geluk hebt van er enkele dagen op uit te mogen trekken naar het buitenland, wordt het nog beter. Weg van de huishoudelijke to do’s: geen kuis, was en plas, geen kleren opruimen, geen kinderen tevergeefs proberen aanzetten tot het opruimen van hun speelgoed. Gewoon wat hangen, een boek lezen, een beetje eten. Opnieuw heerlijk.

Stel dat je merkt dat de zomervakantie, het lagere tempo of zelfs een paar dagen buitenland niet helpen om jouw spanning en vermoeidheid weg te nemen, dan geeft jouw lichaam jou een belangrijk signaal.

Stel dat je naar het einde van jouw vakantie die knoop in de maag of de druk op jouw borstkas voelt terugkomen bij het idee dat je terug moet gaan werken, dan probeert jouw lichaam duidelijk te maken wat jouw hoofd al lang weet.

Geen nood, dit is een vaststelling van wat je voelt en merkt bij jezelf. Het is geen levensvonnis. Dit kan je aanpakken. Je bent echt niet gedoemd om de rest van jouw leven gespannen en ongelukkig door het leven te moeten gaan. Neem de juiste persoon onder de arm, vertel hoe je het anders wilt en ga hiermee aan de slag.

Heb je al geruime tijd last van spanningsklachten door een privé en/of professionele stressbron, dan kan ik je als stress- en burn-out coach hierin begeleiden om jou terug meer vitaliteit te geven en jouw veerkracht te verhogen.

Merk je dat je jouw werkgeluk kwijt bent, dan kan ik samen met jou in een traject van loopbaancoaching analyseren wat je anders wilt en hoe jij dit kan bekomen. Met loopbaancheques betaal je 40€ voor 4 uren coaching. Je hebt recht op 2 cheques. Dit geldt voor werknemers én zelfstandigen.

Uiteindelijk komt het wel goed. Alles komt altijd goed.

www.releve-coaching.be