Return to site

Een cadeau voor jezelf doet wonderen !

· Relevé Coaching,Loopbaancoaching,Work-life balance,Evenwicht,zelfzorg

December is cadeautjesmaand: Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. In die maand kopen we iets moois voor iemand anders, om iemand een plezier te doen en blij te maken. Uiteraard geeft dat onszelf ook een warm gevoel: er is niets zo leuk als op voorhand te denken wat je kan kopen, op zoek gaan, het cadeau afgeven en aan de reactie zien dat de persoon er oprecht blij mee is. Een instant blij gevoel op dat moment.

Wat als je daarin nog een stapje verder gaat? Kan je zorgen voor iets dat jou ook een warm en blij gevoel geeft, maar op lange termijn. En of!!! Gun jezelf een cadeau, iets dat je deugd doet, bijvoorbeeld wekelijks een me-time moment. Dit vult iedereen heel persoonlijk in: wandelen, fitness, zangles, yoga, joggen, een creatieve hobby, dansen …ieder heeft wel zijn eigen ding. De kracht ligt in de frequentie. Elke week opnieuw is dat jouw cadeau aan jezelf, jouw ‘batterijen-opladen’ moment.

In mijn geval is dat yoga. Elke maandagochtend start ik mijn werkweek met een yogales. Kinderen zijn op school, man naar het werk, dus dit is een moment voor mij. Het helpt me om mijn week rustig in te zetten en mijn gedachtenmolen niet onmiddellijk op hol te laten slaan. Sinds ik wekelijks yoga volg, heb ik mijn rugpijn veel meer onder controle. Iedere week krijgen mijn spieren een stretch en dus letterlijk ademruimte. Ik ben gegaan van een abonnement op kine en osteopathie naar een abonnement in het yogacentrum en af en toe nog eens een ‘onderhoudsbeurt’ bij de kine.

Hoe mooi zou het niet zijn als iedereen voor zichzelf ergens in de week zo’n moment kan prikken en vastleggen. Welke impact zou dat kunnen hebben? Het helpt je jouw hoofd vrij te maken en daardoor terug meer klaarheid en zicht te hebben op de zaken. Het laat spanningen uit jouw lichaam vloeien. Een (sportieve) inspanning kan resulteren in ontspanning én geeft je energie om andere zaken aan te pakken. Kortom: als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om voor anderen te zorgen. Dit klinkt misschien te mooi of te zweverig, maar toch is het broodnodig. Zij die al eens een vliegtuig hebben genomen, weten precies wat ik bedoel. Zie je de steward of stewardess de veiligheidsvoorschriften uitleggen in het middenpad? Dan weet je ook dat het belangrijk is om eerst het zuurstofmasker op jezelf te plaatsen en dan pas op de persoon naast jou. Als je zelf geen zuurstof meer hebt, kan je het ook niet meer geven aan de passagier naast jou. Een mooie metafoor om te zeggen dat als je niet voor jezelf zorgt, je niet meer in staat bent om voor iemand anders te zorgen.
Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar!

Zalig Kerstmis en Gelukkig Nieuwjaar.

www.releve-coaching.be