Return to site

  

Let it go, let it go

  

· Relevé Coaching,Burn-out coaching,Work-life balance,Evenwicht,Loslaten

De eerste schooldag is altijd weer een beetje loslaten.  Een nieuwe klas, nieuwe juf of meester.  Voor sommigen een nieuwe school.

Loslaten wordt door iedereen op een andere manier ingevuld. Dat is helemaal prima. Sommigen zullen hun kinderen bijvoorbeeld voorbereiden op de eerste schooldag van het middelbaar door vooraf de busrit samen te oefenen en de eerste dag zelf ook nog eens mee te gaan. Anderen oefenen de rit ook vooraf, maar laten hen de eerste schooldag alleen gaan. Ik zal tot de eerste groep behoren, “mère poule” als ik ben. 😊 Het is vooral belangrijk dat je telkens het evenwicht zoekt tussen wat goed aanvoelt voor jezelf en voor de anderen, in dit geval de kinderen.

Dankzij mijn kinderen heb ik een aantal jaren geleden de film Frozen leren kennen. Mijn jongste van 5 is nog altijd dol op Anna en Elsa en zingt het themalied te pas en te onpas. Of ik het nu wil of niet, het lied “Let it go” zit op mijn harde schijf. Iedere keer als er iets gebeurt waarbij ik mezelf verplicht om los te laten, hoor ik in mijn hoofd dit nummer. Ik zie dan ook sneller de humor van de situatie in. Het maakt het allemaal wat luchtiger.

Loslaten is niet altijd gemakkelijk. Sommige zaken kunnen al sneller onder jouw huid kruipen dan andere. Toch hebben we er allemaal baat bij om er actief mee bezig te zijn. Des te meer we de spanning opstapelen, des te meer fysieke en mentale klachten we zullen krijgen. Sommige mensen hebben verschillende, vaak persoonlijke, manieren om de spanning uit hun systeem te krijgen: ontspanningsoefeningen, sporten, leuke momenten met vrienden,…Anderen kunnen gewoon beter relativeren en de zaken in perspectief plaatsen. Iedereen heeft een manier nodig om hun systeem opnieuw te balanceren. Zo niet zal dit een impact hebben op jouw functioneren. Na verloop van tijd merk je bij jezelf dat jouw concentratie en geheugen niet meer zo scherp is als vroeger. Je hebt vaker maag-en darmklachten, hoofdpijn of spierpijnen. Je begint bijvoorbeeld kleine foutjes te maken in jouw werk waardoor je onzekerder wordt. Het gevoel van alles onder controle te hebben, neemt geleidelijk af.

Hoe mooi het lied van Frozen ook klinkt, het volstaat niet altijd om simpelweg los te laten door een liedje te zingen. Hiervoor is er meer nodig. Een andere manier van denken en naar de zaken kijken. De kunst om een situatie vanop een afstand en door een andere bril te bekijken. Dit zal je helpen om niet meer telkens te belanden in een situatie van opgebouwde spanning die jouw functioneren ondermijnt.

Als stress- en burn-out coach kan ik hierop in een coachingstraject werken zodat je met jouw gedachten op een andere manier leert omgaan. www.releve-coaching.be