Return to site

Heruitvinden

· veerkracht,resilience,Evenwicht,Durf,rust

Het zijn bijzondere tijden. Ik zat al een paar keren in mijn leven gekluisterd aan de radio of televisie bij bepaalde gebeurtenissen zoals de uitbraak van de Golfoorlog, de affaire Dutroux, de aanslag in Zaventem en nu opnieuw met de maatregelen in het kader van verdere uitbraak van het coronavirus. Ons leven wordt overhoop gegooid. Er verandert veel tegelijkertijd en dat maakt ons onrustig. De ene persoon kan al beter om met verandering dan de andere, maar niemand heeft graag veel veranderingen tegelijkertijd. We hebben nood aan een moment van verwerking en reflectie.

Maar het is wat het is. Voor sommigen onder ons is het financieel een stevige dobber door de verplichte sluiting of beperkte opening van handelszaken. Voor anderen is het emotioneel een stevige klap door het verbod op bezoeken van zieken of ouderlingen. We hebben echter geen keuze. We moeten er allemaal door.

Nadat de eerste emotie en spanning is doorgeslikt, komen onze oerkrachten terug naar boven. Wij hebben als mens de fantastische gave om ons te kunnen heruitvinden op kleine of grote schaal. Wij zijn niet in staat om ons volledig te herprogrammeren of met een volledig schone lei opnieuw te starten. Wij zijn wel veerkrachtig en kunnen opnieuw in de ‘driver seat’ plaats nemen, zoals Elke Geraerts beschrijft in haar boek ‘Authentieke intelligentie’.

Je ziet het ondertussen hier en daar al opduiken. Mensen schieten in pen en papier om toch in contact te blijven met de ouderlingen daar waar een skype moment te complex zou zijn. Gesprekken en meetings kunnen toch doorgaan door gebruik te maken van de huidige technologieën. Bedrijven reorganiseren hun werking en installeren bijvoorbeeld computers bij de medewerker thuis zodat er kan worden verder gewerkt. Sommige restaurants leveren vanaf nu aan huis in plaats van de klanten in het restaurant te ontvangen. Kledingwinkels organiseren ‘privé shopping’ waarbij je één op één en op afspraak toch kan komen winkelen. Mensen zijn creatief. Als het water aan onze lippen staat, komt onze veerkracht bovendrijven.

Merk je dat jouw gevoel van onrust en spanning de bovenhand neemt, bedenk dan wat jou kan helpen om terug rustig te worden. Benoem het en zoek het op in de mate van het mogelijke met de huidige maatregelen. We zijn niet alleen. Samen sterk.