Return to site

Nood aan structuur en kalmte

in tijden van crisis

· Structuur,Rust,Relevé Coaching,Loslaten,Kalmte

Vrijdag brachten we de kinderen nog naar school, gingen we naar het werk, hadden we fysieke vergaderingen. Vanaf maandag werd alles anders.

 

We vechten met z’n allen tegen een virus, iets dat we niet kunnen vastnemen en waarvan we niet weten wanneer dit verhaal stopt. Kortom, onwetendheid, geen duidelijke deadline en een gevoel van controleverlies. Laat dat nu verschillende zaken zijn waar we juist wél veel belang aan hechten.

Hoe kunnen we hiermee omgaan zonder onszelf en onze mentale rust te verliezen?

Focus op feiten

Het coronavirus is momenteel het centrum van ons bestaan geworden. Dat heeft tot gevolg dat we bij de minste klachten (verkoudheid, misselijk voelen, hoesten, ..) onmiddellijk denken dat we ook besmet zijn. Een menselijke reactie in tijden van onwetendheid. Toch is het belangrijk om niet te blijven hangen in de ongerustheid. Deze gaat immers over naar veronderstellingen die op hun beurt weer voor paniek zorgen, met paniekaanvallen en hoge mate van stress tot gevolg.

Jij kan er zélf voor zorgen dat je niet in deze vicieuze cirkel terecht komt. Wanneer je je ongerust maakt, ga op zoek naar de feiten. Consulteer bijvoorbeeld de officiële informatie van het FOD Volksgezondheid of contacteer jouw arts. Dankzij de feiten kan je jezelf terug op een nuchter en rationeel spoor zetten. Dankzij de ‘bril’ van de feiten krijg je terug controle over jouw gedachten. Dit zorgt ervoor dat de piekergedachten worden stilgelegd. Je voelt je geleidelijk aan terug rustig worden en dit heeft een positieve impact op jouw gevoel en gedrag.

Richt jouw aandacht op wat je wel kan controleren

Het coronavirus is nieuw. We weten er nog niet veel over en er bestaat nog geen kant en klare behandeling. De wetenschappers, dokters en andere experten zetten alles op alles om duidelijkheid te bekomen. De meeste onder ons zijn geen dokter of wetenschapper. We kunnen geen actieve bijdrage leveren aan het wetenschappelijk verhaal en het maken van een vaccin. We willen dat het vooruit gaat zodat we ons snel beschermd voelen.

We zien het virus verschuiven van het ene naar het andere land. In het ene land legt de overheid al sneller maatregelen op dan in het andere. We maken ons kwaad omdat het zo lang duurt dat bepaalde landen overgaan naar striktere maatregelen.

Bovenstaande situaties zijn zaken die betrekking hebben op ons. We maken er ons kwaad in, we zijn gefrustreerd en tegelijk ongerust. Het zorgt voor stress en resulteert in een korter lontje, op dit moment naar onze gezinsleden toe. Gevoelens zijn wat ze zijn. Maar ze veranderen niets aan de situatie. Onze boosheid, stress of frustratie gaan de zaken op wereldniveau of wetenschappelijk niveau niet sneller laten evolueren. We verliezen alleen veel negatieve energie aan iets waarop we geen enkele invloed hebben.

 

Focus je dan ook op zaken waarop je wél invloed hebt. Dat geldt trouwens voor elke situatie. Wees gedisciplineerd en ga op een verstandige manier om met de richtlijnen, voor jezelf (als je alleenstaand bent), en voor jouw gezinsleden en jezelf (als je samenwoont met andere mensen). Wees bewust van het feit dat je zo iedere avond de dag kunt afsluiten met een voldaan gevoel, want dankzij jouw correcte gedrag heb je vele andere mensen gered. In deze situatie geldt meer dan ooit tevoren: alle kleine beetjes helpen. Als je op je eigen mini-schaal perfect de richtlijnen opvolgt, heeft dat een positieve impact op veel grotere schaal. En dat heb je wél onder controle, geeft veel voldoening en dus een positief gevoel.

Structuur aanbrengen

Ik ben altijd een grote voorstander geweest van thuiswerken. Je komt veel gemakkelijker in een flow. Je wordt niet om de haverklap afgeleid door collega’s aan jouw bureau of te luid lachende mensen op de werkvloer. Bovendien kan je de afleiding van de technologische apparaten tot een minimum beperken dankzij de tips en tricks in het boek ‘Digital detox’ van Florence Pérès. Je kunt jezelf dus in een werksituatie brengen, waarin het aantal prikkels tot een minimum wordt beperkt. Voor velen leidt dit tot een grotere focus en productiviteit.

Van de ene op de andere dag worden we verplicht om thuis te werken. Maar je krijgt er meteen het thuisonderwijs van jouw kroost gratis bij. Zo blijft er van voorgaand verhaal al veel minder over. Ik spreek uit eigen ervaring. We werken met twee volwassenen thuis en moeten ondertussen het thuisonderwijs van 3 jonge kinderen organiseren en begeleiden. A hell of a job!

Enkele zaken die kunnen helpen:

  • Breng structuur aan.  Je kiest zelf op welke manier.  Je volgt bijvoorbeeld de school- en weekenddagen of je werkt met een ander systeem.  Er zijn verschillende mogelijkheden.  Kies wat werkt voor jouw gezin.  
  • Zorg ervoor dat de structuur duidelijk is en gekend voor iedereen.  Sommige kinderen hebben baat bij een uitgeschreven schema.
  • Inspanning en ontspanning moeten in balans zijn in jouw schema, zowel voor de kinderen als voor de volwassenen.  Niemand kan uren na elkaar efficiënt en gefocust werken.  Het is heel belangrijk om verschillende keren per dag een korte of lange pauze in te lassen.  
  • Wissel elkaar onder volwassenen af en werk in blokken zodat je om de beurt wel in jouw moment van flow en focus kan kruipen.  Dit laat je toe om toch vooruitgang te zien in jouw werk, én efficiënt te blijven.
  • Denk aan de uitspraak van Elke Geraerts “Wanneer je jaagt op olifanten, laat je niet afleiden door konijnen”.  Jouw olifanten zijn jouw focustaken, jouw konijnen (e-mails, telefoontjes) de afleidingen.  Begin eerst met de olifanten, jouw focustaken.  Je zal de dag inzetten met een veel beter, geruster en voldaan gevoel. Wil je hierover meer weten, bekijk het webinar: https://bettermindsatwork.com/blog/webinar-mentaal-kapitaal-in-tijden-van-corona/
  • Maak afspraken wanneer momenten met facetime, skype of telefoon kunnen plaatsvinden met vrienden en familie om te vermijden dat de structuur dagelijks overhoop wordt gegooid.
  • Verlies jezelf niet in de structuur.  Laat de kinderen voldoende spelen (binnen en buiten), creatief bezig zijn, grappige dingen doen...Kortom, laat de kinderen nog kind zijn en onbezorgd verder leven.  

Structuur en duidelijkheid neemt extra stress weg en geeft rust. Meer rust zorgt voor meer tolerantie naar mekaar.

Blijf genieten #klein gelukske

Er wordt ons veel ontnomen. De geplande concerten, etentjes, verjaardagsfeestjes… We kunnen ons hierin blijven opjagen en frustreren. Het zal niets veranderen aan de situatie.

Laat je niet verglijden in de focus op wat je niet hebt en geniet van de kleine dingen die je wel nog hebt. We mogen nog genieten van een wandeling of fietstocht, met respect voor de richtlijnen van de overheid. Zoek de buitenlucht even op. Het maakt ons hoofd vrij en werkt heel goed om de spanning uit ons systeem te krijgen.

Geniet van de bloemen en bomen in bloei, van de lammetjes in de wei…de lente op volle toeren!

We moeten ’s ochtends niet meer racen tegen de tijd om iedereen klaar te krijgen en we zitten even niet meer vast in de file. Je start jouw werkdag met veel minder spanning van de gewoonlijke ochtendrush.

De gezelschapsspelen worden terug meer bovengehaald. Je hebt vaker gezinsmomenten, je neemt meer tijd voor mekaar en je leert mekaar beter kennen.

Behoud de verbinding

Of je nu alleenstaand bent of samenwoont met andere mensen, iedereen heeft nood aan verbinding. Blijf in contact. Organiseer een apero-moment vanop afstand. Speel creatieve (neen, niet enkel video games) spelletjes met mekaar via het scherm (dankjewel Linde Merckpoel van StuBru voor de leuke ideeën), spreek met verschillende vrienden of gezinsleden tegelijk af om te kletsen via bijvoorbeeld Whatsapp. Leve de mogelijkheden die de technologie ons biedt!

Voel je dat bovenstaande tips nog niet voldoende zijn om tot rust te komen. Aarzel niet contact op te nemen met het team van Better Minds Coaching. We helpen je graag verder!

www.bettermindscoaching.com