Weet je nog hoe onze juffen of meesters riepen: “Achteraan aansluiten!”. Heel vaak werd er ook gezegd: “Twee aan twee in de rij.” Dat laatste zal nu even niet meer mogen door de ‘social distancing’.
Wat ze echt bedoelden was: doe voort, niet talmen, volg het tempo van de rest. Dat gevoel had ik de laatste 2 à 3 weken ook al een paar keer. De exitstrategie uit de lockdown is sinds een aantal weken ingezet. Bij elke stap mag er iets meer. Iets waar we zeker nood aan hebben. Toch heb ik soms het gevoel: “Wacht eventjes, ik moet het laten bezinken en me het nieuwe terug eigen maken. Ik heb wat tijd nodig om me terug veilig en comfortabel te voelen bij de nieuwe mogelijkheden.” Die tijd krijgen we niet echt. We zijn de ene verandering met bijhorende regels nog niet gewoon en de volgende staat al klaar. Het tempo ligt plots hoger en het is aan ons om te schakelen en te volgen.
Aansluiten in de rij.
Iedere keer als je ergens komt, moet je nadenken: “Hoe werkt het hier? In welke richting moet ik stappen? Op welke stippen op de grond moet ik staan? Is er handgel of niet? Moest ik een afspraak maken om hier te mogen komen of niet?” Het spontane is eraf, alles gebeurt meer gepland en doordacht. Toch zijn we in staat om telkens weer mee te draaien naar de richting die van ons wordt verwacht.
Onze capaciteit om te schakelen toont aan hoeveel veerkracht we hebben. Meestal toch. Want onze mate van veerkracht zal niet zomaar op hetzelfde peil blijven. Als je jouw veerkracht wil behouden, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. En dat in de ruime zin van het woord. Ik denk hierbij onder andere aan voldoende bewegen, evenwichtig eten, goed slapen, een gezonde manier hebben om je niet volledig te laten blokkeren door negatieve gedachten. Het is ook essentieel om je goed te voelen op je werkplek: werkplezier beleven omdat het een fijne werkplek is en je jouw talenten mag gebruiken, maar ook een normale dosis stress in het leven en op het werk ervaren.
Heb je het gevoel dat het voor jou moeilijker is geworden om na een tegenslag of teleurstelling terug recht te staan? Slaag je er niet meer in om een negatieve gebeurtenissen om te buigen naar iets positief? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Veerkracht kan je trainen en terug verbeteren. Als stress- en burn-out coach en loopbaancoach begeleid ik je graag in dit proces. Samen maken we de zaken visueel die jou op dit moment belemmeren. Stap per stap kan je groeien naar een aanpak waarin je jezelf terug herkent en nieuwe energie vindt om mooie zaken te ondernemen.
Wil je hierover meer weten? Aarzel niet me te contacteren voor een vrijblijvende kennismaking.