Return to site

Net genoeg is het beste

· Evenwicht,Work-life balance,Loopbaancoaching,Burn-out coaching,Relevé Coaching

"Net genoeg is het beste". De leuze van zowat elke Zweed. Dé Zweedse manier van leven, want ze zijn wel ambitieus en gedreven, maar op een uitgebalanceerde manier (bijvoorbeeld niet langer werken dan 17u). Rust en evenwicht primeren op overwerk en hiërarchie.

Het klinkt als muziek in de oren. We hebben een interessante werkdag, gevuld met ambitieuze projecten.
We gaan op een aanvaardbaar uur naar huis zodat er geen race tegen de klok is om én huiswerkbegeleiding te doen of naar de hobby’s te hollen met de kinderen, én eten maken, én kinderen in bad en in bed stoppen, én proberen zelf een hobby te hebben en ergens tussendoor nog een babbel te hebben met jouw partner…en dit alles voor middernacht zodat je voldoende slaap hebt om de volgende dag te starten. Je wordt al moe van de opsomming zelf. Dankjewel aan de yogalessen die ons tussendoor verplichten om gedurende minimum 3 tellen na mekaar in- en uit te ademen zodat we niet de hele dag kortademig blijven.

Wat maakt dat wij het anders aanpakken? Hoe komt het dat een race tegen de tijd in België meer trendy is dan een evenwichtig leven? Sommige bedrijven hebben hier zeker al aandacht voor en toch is het op veel werkplekken nog moeilijk om een interessante functie en een evenwicht met de privé situatie te combineren in een voltijds uurrooster.
Op veel werkplekken zal je een bedenkelijke blik krijgen als je om 17u als eerste de werkvloer verlaat.

Dan heb ik nog niets gezegd over het werktempo, het ritme waarmee we dag in dag uit van de ene taak, aanvraag, mail naar de andere vliegen. Snel even de boterhammen voor ons scherm opeten want ‘druk druk’ en ‘geen tijd’ om daarna verder de namiddag in te zetten. We zijn allemaal overtuigd van onze goede bedoelingen en gaan ervan uit dat we even productief en effectief blijven tot de laatste minuut.

Als de Zweden erin slagen, waarom wij Belgen niet? Het is alleszins het proberen waard om aan te tonen dat je overdag productief en efficiënt kan zijn, op een correct uur naar huis gaan en toch de economie in België niet plat leggen.

Om het met de woorden van Pippi Langkous te zeggen: “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

Geloof jij ook dat jij het kan? Wil je op zoek gaan naar een andere aanpak om het beste van jezelf te blijven geven op een evenwichtige manier?


Kom hierover meer te weten in een coachingsessie.

www.releve-coaching.be

broken image