Return to site

Na elk einde komt een mooi en nieuw begin

· Evenwicht,goesting,Loslaten,nieuw begin,veerkracht

Is het jou ook al eens overkomen dat jouw job plots stopte? Niet omdat je ervoor koos maar omdat je werd ontslagen. De ene dag ging jouw leven nog zijn normale gang, de volgende dag ziet het er plots helemaal anders uit. Sommigen voelen de bui hangen en zijn mentaal al een beetje voorbereid, bij anderen komt het bericht binnen als donderslag bij heldere hemel. De reden van een ontslag kan divers zijn: het functioneren in de job, een reorganisatie of economische redenen, bijvoorbeeld in tijden van crisis. Wat de reden ook is, het resultaat is hetzelfde: een belangrijk hoofdstuk in jouw leven is op een paar minuten tijd afgesloten.

Plots moet je jouw bedrijf in alle stilte verlaten “langs de achterdeur”, al dan niet vergezeld van een doos met persoonlijke spullen. Je maakt geen deel meer uit van een team, je kan geen meerwaarde meer bieden vanuit jouw job en je komt in een financieel onzekere situatie terecht.

​"Als je een klap krijgt, moet je dat een plaats geven. Maar de manier waarop je dat doet, is voor iedereen verschillend."

Afhankelijk van bedrijf tot bedrijf zal je nadien nog worden opgevangen of ben je meteen op jezelf aangewezen. Sommige bedrijven bieden veel aandacht aan nazorg en verliezen zelfs in zo’n moeilijke situatie het menselijk aspect niet uit het oog. Andere bedrijven gaan voor de harde aanpak en sluiten alle contact en communicatie af.

Het einde van het ene hoofdstuk betekent heel vaak de start van een mooi en nieuw begin.

Geef jezelf eerst de ruimte om te rouwen en dit te verwerken. Ieder doet dit op zijn manier. De ene persoon heeft nood om erover te praten, terwijl iemand anders alle stilte en rust opzoekt. Je wilt het eerst een plaats kunnen geven of je hebt nood om onmiddellijk in actie te schieten. Er is geen ‘one size fits all’ aanpak. Ga vooral voor de aanpak die bij jou past en jou een goed gevoel geeft. Het goed gevoel en positieve energie kan je goed gebruiken voor de volgende stap. Die volgende stap is er absoluut. Het einde van het ene hoofdstuk betekent heel vaak de start van een mooi en nieuw begin.

Je staat er niet alleen voor.

Het is best mogelijk dat je niet meteen ziet hoe je aan dat nieuwe hoofdstuk moet beginnen. Je twijfelt aan wie je bent, waar je goed in bent en wat jou energie geeft. De onrust neemt over en je bent jouw zelfvertrouwen kwijt.

Je hoeft de stap naar het nieuwe hoofdstuk niet alleen te zetten. Je kan een loopbaancoach onder de arm nemen om samen opnieuw te ontdekken welke zaken je goed beheerst en je veel voldoening geven. We gaan samen op zoek naar het soort omgeving dat het beste bij jou naar boven haalt, wat je motiveert en ‘s ochtends goesting geeft om erin te vliegen.

Er ligt een nieuwe bladzijde voor jou open. Je neemt de zaken mee die je tot nu toe in jouw loopbaan over jezelf hebt geleerd en voegt er vooral de nieuwe dingen aan toe die nog niet aan bod konden komen. Het mooie is dus dat het jouw nieuwe verhaal wordt en dat alleen jij dat kan schrijven. Je kunt ervoor zorgen dat het nog beter zal aansluiten bij wie je bent, bij jouw waarden en normen, bij jouw talenten en bij jouw drijfveren.

Ben je klaar om jouw nieuwe hoofdstuk te schrijven? De coaches van Better Minds Coaching begeleiden je heel graag met veel expertise en een warme aanpak in het ontwikkelen van jouw nieuwe verhaal. Heb je recht op loopbaancheques van VDAB? Dan betaal je 40€ voor 4 uren coaching samen. Wist je dat je in een opzegperiode na een ontslag ook recht hebt op loopbaancheques? www.bettermindscoaching.com