Return to site

Job crafting in tijden van Corona

· Job crafting,Movivatie,Loopbaancoaching,Burn-out coaching,Competenties

We zijn ondertussen enkele weken verder en het lijkt alsof we in een nieuwe wereld leven. Een wereld die walst tussen angst en onzekerheid enerzijds en een golf van creativiteit en solidariteit anderzijds. Laten we ons vooral focussen op die laatste golf en daar tonnen energie uithalen. Wat een veerkracht hebben wij mensen toch.

Er zijn zoveel schitterende initiatieven opgedoken. Kledingwinkels sluiten maar zetten hun naaisters in om mondmaskers te naaien. Ook privé personen en andere organisaties gaan aan de slag met het patroon van mondmaskers. Zaakvoerders spreken hun netwerk aan om extra mondmaskers in België te krijgen. Bedrijven die alcoholische dranken produceren, zijn gestart met de productie van ontsmettingsalcohol. Websitebouwers stellen hun diensten ter beschikking om een website voor online bestelling op te zetten voor de handelaars. Trainingsbedrijven stellen hun opleidingen en webinars tijdelijk gratis ter beschikking. Stadsmedewerkers maken schermen uit plexiglas voor apothekers…

Kortom, hartverwarmend en inspirerend.

We gaan zelfs nog een stap verder in onze creativiteit en aanpasbaarheid. In de zorgsector is het alle hens aan dek en heeft men iedereen nodig om coronapatiënten te verzorgen en behandelen. Dankzij het sleutelen aan competenties en het heroriënteren van mensen kan bijvoorbeeld een dokter met de expertise ‘maag-darm specialist’ worden ingeschakeld op andere departementen om het tekort aan mankracht op te vangen.

Op initiatief van de werkgever gaat men aan de slag met job craften, dat wil zeggen aanpassingen maken in de taken of de vormen van samenwerking in de job. Het is een proces dat vaker op initiatief van de werknemer gebeurt. Hierbij worden de werkzaamheden aangepast aan de persoonlijke kennis, kunde en bekwaamheid aan de ene kant en de behoeften aan de andere kant. Deze keer gebeurt het op initiatief van de werkgever…en waarom ook niet.

Het gaat er vooral om dat job craften verschillende zaken kan oplossen. Niet alleen een tekort aan mankracht. Met het proces van job craften kan je de routine en verveling binnen een functie wegwerken en ervoor zorgen dat de werknemer terug gemotiveerd is. Hiermee belet je dat een goede werknemer het bedrijf verlaat en je een heleboel expertise kwijt bent. Dankzij job craften geef je aan de werknemer een mate van zelfsturing en controle over de jobinhoud. Dat trekt de werknemer uit de ‘ondergaan-modus’. Het neemt heel wat psychologische druk en stress weg. In het kader van preventie van burn-out is dit een kleine ingreep met een grote impact.

Wil je weten hoe je met loopbaancoaching binnen een bedrijf nog een positieve impact kan hebben op de motivatie van werknemers en preventie van burn-out? Aarzel niet de loopbaancoaches van Better Minds Coaching in te schakelen om je hierin te begeleiden.